top of page
beth-jnr-x5gRprdggw8-unsplash.jpg

Tips voor een 
Goed Gesprek

De puberteit is niet de makkelijkste tijd. Ook niet voor ouders. Voor kinderen verandert er veel en ze ontdekken hun grenzen. Veel ouders vragen zich af of ze in deze fase nog invloed hebben op hun kind. Goed nieuws, dat antwoord is gelukkig ja. Lees op deze pagina tips die kunnen helpen bij het voeren van een gesprek over niet roken en niet drinken voor je 18e. Meer tips en achtergrondinformatie kan je vinden in het online magazine. Wil je meer te weten komen over hoe je het gesprek aangaat? Kom dan naar de online ouderavond.

Teenagers

#1
Kies een rustig
moment

Dus niet net voordat je kind naar een feestje gaat, maar op een moment dat jullie even tijd hebben voor elkaar. Tijdens een wandeling bijvoorbeeld.

#2
Je hebt veel
meer invloed op
het gedrag
van je kind
dan je denkt.

 Wees je daar bewust van. Wanneer je consequent en duidelijk bent weet je kind waar het aan toe is.

#3
Laat je
kind zijn
mening geven.

Stel open vragen. Begin de vraag met: waarom, hoe, wanneer, stel nou dat… Oordeel niet, maar laat je kind praten.

#4
Wees
voorbereid.

Ken de feiten van alcohol- en nicotinegebruik door pubers. Probeer ook de moeilijke fase van je kind te begrijpen, zo kom je er samen door.

Jolanda uit Papendracht - "Als hij behoefte heeft aan een pilsje, wil ik hem toch uitleggen waarom ik dat liever niet wil voor zijn 18e."

Herken jij je in Jolanda? Neem dan eens een kijkje op de website van Helder Opvoeden. Op de website van Helder Opvoeden vind je veel informatie over hoe om te gaan met de verschillende verleidingen waarmee opgroeiende kinderen te maken krijgen!

Marco en Ellen -
“Ik ben eigenlijk anti alcohol, hij staat daar ietsjes anders in en dan kom je dus tot een gesprek.”

Sprankelende gespreksstarters

Veel ouders willen graag met hun kind praten over belangrijke dingen zoals niet roken en drinken voor je 18e. Hier een gesprek over beginnen is niet altijd makkelijk. Met de ‘Goed Gesprek’ gespreksstarter kun je op een leuke manier het gesprek starten.

"Heeft iemand in de buurt jou al eens

alcohol of een sigaret aangeboden?"

Mobile Online Shopper

Zin in meer?

In het online magazine kom je nog meer te weten over jouw puber en NIX18. Lees meer over waarom roken en alcohol slecht is voor het puberbrein, hoe je een feestje van NIX kan geven, en laat je inspireren door Hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder. 

screencapture-ptd-digitaal-magazine-nl-ggdzhz-nix18-intro-2023-07-18-11_06_36.png
bottom of page